Wat is Breathfulness?
Breathfulness is een (leef)wijze om je leven te verruimen. En dat bedoel ik in de breedste zin van het woord. Het geeft je bewustwording over belangrijke facetten die nodig zijn om je leven in volheid te leven, zowel fysiek, emotioneel, mentaal en spiritueel. Wat ik bedoel is dat Breatfulnesss helpt je weer compleet te voelen omdat het je in balans brengt. Het brengt je lichaam in een betere conditie (vitaliseert je lichaam), het brengt je weer in contact met je gevoel (vrijheid in het uiten van emoties), het verruimt je denkwereld (meer helderheid en bekrachtigende, inspirerende gedachten) en het brengt je naar wie je echt bent (leven in verbinding met je bron en daar vreugdevol expressie aan geven). Het helpt je om alles wat je hebt meegemaakt te integreren in je leven. De levenservaringen die je hebt opgedaan gedurende je leven, kan je gaan zien als innerlijke verrijking en geeft je wijsheid. Dingen die je in de weg staan om te groeien en om te genieten van het leven, leer je los te laten waardoor je ruimte creëert voor positieve en voedende energie.
Kortom: Breatfulness maakt je vrij van wat niet (meer) van jou is zodat je leeft en creëert vanuit de kwaliteiten en talenten die in jou aanwezig zijn. Hierdoor kan je gaan voelen wat je weet waardoor er een verbinding tussen je denken (hoofd) en gevoel (hart) ontstaat. Het gevolg is dat je keuzes gaat maken vanuit een innerlijk weten. Je voelt wat goed voor jou is en kan daar naar handelen.
Vanuit een holistische visie is Breathfulness gericht op het versterken van het zelfgenezend vermogen van je lichaam en het volledig oppakken van de zelfverantwoordelijkheid in je leven.
Het uitgangspunt van Breathfulness is dat iedereen het kan leren en dat het kan leiden tot een levenslange leefwijze die iedereen dient.
Breathfulness omvat de 4 belangrijkste pijlers van het leven, namelijk de ademhaling, voeding, beweging en ontspanning. Hieronder kan je lezen wat ik hiermee bedoel.
De 4 pijlers van Breathfulness
De ademhaling
Dit is de hoofdpijler van Breathfulness: je ademhaling ontdekken, openen, verruimen en optimaliseren. Zuurstof is de brandstof die je nodig hebt om te kunnen leven. Vanaf je geboorte tot aan je laatste ademteug is dit de verbinding met het leven. Maar ademen is meer dan alleen zuurstof opnemen en afvalstoffen, spanning en pijn loslaten. Een goede en volledige ademhaling heeft invloed op je gehele lichaam en is van essentieel belang voor je wel-Zijn. Breathfulness brengt inzichten over het leven en de wijsheid van de adem in een vorm die stap voor stap het begrijpen en voelen van je ademhaling vergroot, om zo de volheid van je ademhaling te bereiken. Door het oplossen van oorzaken die een beperkte ademhaling veroorzaken, zal je dagelijkse ademhaling de weg inslaan naar zijn natuurlijk maximum. Je gaat dit ervaren als bewust leven en optimaal ademen, zonder er 24 uur per dag mee bezig te zijn. Het creëert ruimte voor helder denken en emotionele balans. Het vergroot je levensenergie en activeert de verbinding tussen lichaam en geest.
Ademen en bewustwording zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, want het is je mind die bepaalt hoe je ademt. Ongeacht je leeftijd of fysieke gesteldheid is iedereen in staat om zijn maximale volheid te bereiken. Niet alleen door fysiek gebruik van de ademhaling, maar ook door bewustwording. Een verruimd bewustzijn zorgt voor een verruimde (bewuste en onbewuste) aansturing van je ademhaling. In het begin heb je daar misschien discipline en commitment voor nodig. Uiteindelijk wordt het een leefwijze die je voedt en verzorgt en wordt het een onderdeel van je leven.
Voeding
Je fysieke lichaam heeft voedsel nodig. Het is brandstof die je ‘motor’ draaiende houdt. Goede voeding voorziet je van energie, levert bouwstoffen en zorgt ervoor dat je kunt funcioneren. Het ondersteunt het immuunsysteem en het bevordert het herstel van klachten en ziektes. Goede voeding heeft invloed op de psyche en geeft een draagvlak om in balans te zijn, bekrachtigende gedachten te hebben en kan voorkomen dat emoties onderdrukt worden.
Goede en evenwichtige voeding heeft invloed op de levenskwaliteit, inspireert en brengt dankbaarheid voor al wat is door tijd te nemen voor en aandacht te geven aan het bereiden van maaltijden met natuurlijke producten en erbij stil te staan waar het voedsel vandaan komt. Het is echter steeds normaler geworden om gedachteloos te eten. Dit komt o.a. door het overmatige aanbod van kant-en-klaar producten, de jachtige maatschappij en het drukke leven wat we leiden. Je voeding kan niet goed verteerd worden als je niet stil staat bij het feit of je daadwerkelijk honger hebt, waar je behoefte aan hebt en of je eten gebruikt als compensatie voor bijvoorbeeld negatieve gevoelens.
Maar wat is een gezonde voedingsstijl? Hier geef ik geen kant en klaar antwoord op. Dat kan ook niet omdat ieder mens uniek is en ieder mens zijn eigen voedingsbehoefte heeft. Het is wel belangrijk om eens stil te staan bij de volgende aspecten:
- Wat en hoeveel eet ik?
- Wanneer en waarom eet ik?
- Hoe voel ik me na de maaltijd?
- Hoe is mijn spijsvertering en mijn stoelgang?
- Heb ik geproefd wat ik heb gegeten of heb ik gegeten uit gewoonte?
Je zintuigen en organen zijn belangrijke hulpmiddelen hierbij en geven vaak duidelijke signalen.
In dit online programma besteden we aandacht aan deze en andere aspecten van voeding. Zo word je bewuster gemaakt om (weer) naar je lichaam te gaan luisteren.
Beweging
Je lichaam en geest hebben beweging nodig. Het is een weldaad voor je gehele systeem. Het leefpatroon bij velen is tegenwoordig zodanig dat er grotendeels ‘gemotoriseerd’ voortbewogen wordt in plaats van te lopen of de fiets te nemen. Ook de lift wordt sneller gekozen dan de trap. Lichaamsbeweging zorgt juist voor energie en het vergroot je lichaamsbewustzijn.
Beweging verbetert je conditie en geeft je letterlijk meer lucht. Het zorgt er ook voor dat je je hoofd leegmaakt. Ook komen er stoffen vrij die een positieve invloed hebben op je gemoedstoestand. Tijdens het bewegen ben je even één met je lichaam en kan er een leegte ontstaan die balans geeft in je Wel-Zijn.
Door bewegingsarmoede kan er vroegtijdige veroudering en afname van je kracht en uithoudingsvermogen ontstaan. Ook je reactiesnelheid en geheugen worden daardoor minder.
Bouw beweging in je dagelijks leven in door vaker te gaan wandelen, recreatief te sporten, te dansen, fietsen etc. Hierdoor stijgt je energieniveau en je conditie. In het Breathfulnessprogramma ontvang je tips om beweging weer een onderdeel te maken van je dagelijks leven.
Ontspanning
Je leven in volheid leven houdt in dat er balans is tussen in- en ontspanning. Tussen activiteit en rust.
Spanning wordt bewust en onbewust opgebouwd. Bewuste spanning is herkenbaar en kan je meestal terugleiden naar een bepaalde omstandigheid. Onbewuste spanning vindt zijn oorsprong voornamelijk in je manier van denken, hoe je tegen het leven aankijkt en hoe je in het leven staat.
Ben je ongeduldig? Gejaagd? Of kun je het meer op een rustige manier bekijken en laat je je niet gek maken door je omgeving?
Je lichaam reageert op spanning door spieren aan te spannen en laat bij ontspanning de spanning in de spieren los. Ook je ademhaling is op dit principe gebaseerd: je primaire ademhalingsspieren (middenrif en tussenribspieren) spannen zich aan bij de inademing en ontspannen zich bij de uitademing. Dit is de oerbeweging van het lichaam: opnemen en laten gaan.
Je lichaam zal steeds streven naar harmonie. Fysieke ontspanning leidt ook tot geestelijke ontspanning. Het is belangrijk om je bewuster te worden op welke momenten je teveel spanning opbouwt en vasthoudt. Je hiervan bewust worden brengt je tot andere keuzes. Kiezen voor een leefwijze die beter bij je past zorgt voor harmonie.
De ademhaling is een combinatie van inspanning en ontspanning. Dus is ontspanning ook het resultaat van diverse ademoefeningen. In het programma besteden we in stap 4 specifiek aandacht aan ontspanning. Het is belangrijk om je hiervan bewust te zijn, ook bij de andere stappen in het programma.
Ga eens bij jezelf na hoe bewust je op dit moment bent van de vier pijlers.
- Hoe is op dit moment je ademhaling? Adem je hoog, in je buik of vrij oppervlakkig?
- Hoe bewust eet je op dit moment? En kijk eens wat je eet? Eet je om te eten of kies je bewust het eten waar je ook echt zin in hebt?
- Beweeg je elke dag? Sport je?
- Neem je dagelijks een moment voor jezelf om even op adem te komen? Hoe ontspan jij je?
Sta even stil bij deze vragen en probeer er zo eerlijk mogelijk antwoord op te geven zonder tegen jezelf te zeggen of je het goed of fout vind. Vul je antwoorden door middel van een cijfer in op het Breathfulnesswiel.
Trek vervolgens van het ene punt naar het andere punt een lijn zodat je op het eind alle vier de punten met elkaar verbonden hebt.
Hieronder vindt je het Breathfulnesswiel. Klik op onderstaande foto en print het uit en vul het in. Wat zie je? Wanneer je een mooie cirkel hebt getrokken zijn alle punten bij jou in balans. Of misschien is de cirkel ovaal. Dat is de eerste stap, zorg voor een ronde cirkel; Welke pijlers mogen meer aandacht krijgen om de cirkel meer rond te krijgen? Dat brengt balans tussen de 4 pijlers en daarmee balans in je leven. Als er sprake is van een ronde cirkel, kijk dan eens naar de grootte van de cirkel. Misschien kan je deze cirkel groter maken door meer aandacht te geven aan alle 4 de pijlers.
Door het maken van deze opdracht krijg je meer inzicht of je leven wel of niet in balans is. Ga maar eens ervaren waar jij de komende weken extra aandacht aan mag gaan besteden. Je bent nu klaar voor de eerste stap!